Razstava  Ištvan Išt Huzjan Archivio Utile: Kazimirjev paviljonRazstava

IŠTVAN IŠT HUZJAN
Archivio Utile: Kazimirjev paviljon
galerija raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec
1.12.2023 – 31.1.2024
Kurator: Jernej Kožar

Vljudno vabljeni k ogledu razstave Ištvan Išt Huzjan Archivio Utile: Kazimirjev paviljon, ki bo v galeriji raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec, na ogled do 31. januarja 2024, vsak delavnik med 10.00 in 17.00 uro, ali po predhodni najavi (040 35 53 81, Urška).

Raziskovalna rezidenca »Popotovanje po Arte Utile« je plod sodelovanja med NVO v javnem interesu raum AU in Koroško galerijo likovnih umetnosti (KGLU). Prvi gost rezidence je bil Tadej Pogačar leta 2022, sledil mu je Tobias Putrih, letošnje popotovanje, ki nastaja tudi s podporo Ministrstva za kulturo, pa sta nadaljevala Vesna Bukovec in Ištvan Išt Huzjan.

Raziskovalna rezidenca je namenjena interdisciplinarnemu raziskovanju in preučevanju obsežnega in kompleksnega opusa utilista Pina Poggija, ki je Arte Utile z Manifestom zakoličil že leta 1965. 

Ištvan Išt Huzjan je četrti umetnik, ki je raziskoval po Poggijevem ateljeju in ki je med raziskovanjem ustvaril »Manifest Archivio Utile 5«, ki se navezuje na Poggijeve manifeste, in objekt za javni prostor imenovan “Kazimirjev paviljon”. 
“Kazimirjev paviljon” se navezuje na Poggijeve AU environmente in povezuje tudi tradicijo razstav otroške risbe v KGLU, ki jih je uvedel Karel Pečko, ustanovitelj Umetnostnega paviljona (današnje KGLU).

Med rezidenco je Huzjan med drugim raziskoval odnos javnega pohištva in druge infrastrukture do otrok in odraslih. Tudi razstave, pa naj gre za razstave otroške risbe ali druge, so vedno postavljene za odrasle – očišče je navadno nekje med 150 in 160 cm, prilagojeno torej povprečnemu odraslemu in je za otroke absolutno previsoko. 
To dognanje ga je vodilo v izdelavo “Kazimirjevega paviljona«, katerega model si bomo lahko ogledali na razstavi v galeriji raum AU. “Kazimirjev paviljon” bo 10 metrov dolga stena, zavita v obliki dveh črk »S«, visoka 150 cm in sezidana iz opeke na zelenici v javnem prostoru. Objekt bo namenjen ustvarjanju in razstavljanju otroških umetniških del. Na ta način se bodo otroci počutili povezane v svet odraslih, odraslim pa bo pomagalo razumeti otroke. 

***
Ištvan Išt Huzjan (1981) je leta 2005 diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Lastno knjižno založniško hišo 21st Century Books, specializirano za knjige umetnikov, je registriral leta 2006. Leta 2009 je končal dvoletni rezidenčni program na Rijksakademie van Beeldende Kunsten v Amsterdamu. Med letoma 2010 in 2020 je končal več drugih rezidenčnih programov, med katerimi sta bila tudi National Art Studio in Changdong v Seulu v Južni Koreji in rezidenca Ministrstva za kulturo RS v New Yorku. Leta 2010 je v Amsterdamu soustanovil umetniški kolektiv Goleb. Leta 2014 je bil prejemnik nagrade Fernand Baudin prijs v Belgiji za najlepšo knjigo umetnika tistega leta, leta 2015 pa je bil prejemnik velike nagrade 31. grafičnega bienala Ljubljana Nad Tabo/Ti.
Od leta 2012 s Thibautom Espiaujem in Gregoirjem Mottom v Bruslju vodi razstavišče Coffre-Fort. Živi in dela v Ljubljani.