NVO s potencialom: MD Kulturna kibla

MLADINSKO DRUŠVO KULTURNA KIBLA
Podpeška pot 10, 2393 Mežica
kulturnakibla@gmail.com
http://kulturnakibla.wixsite.com/mdkk
https://www.facebook.com/kulturnakibla/
https://www.instagram.com/kulturna_kibla/

»A SMO ZA MLAD PLAC?« Interakcijska delavnica in predvolilni diskusijski večer v občini Mežica na temo “mladinski prostor”

V sklopu projekta »A smo za mlad plac« smo člani Mladinskega društva Kulturna kibla v sodelovanju z društvom raum AU izvedli več akcij po konceptu ”Arte Utile”, v katerih smo ponazorili na problematiko pomanjkanja mladinskih prostorov v našem kraju. Namreč, to je bila osrednja nit skozi celoten projekt, ki se je pričel z interakcijsko delavnico izdelave kolažev. Dva meseca kasneje pa je sledil diskusijski večer v Narodnem domu v Mežici, kamor smo povabili ključne akterje, ki delujejo v naši občini, da nam predstavijo njihovo perspektivo na izpostavljeno temo.

Kakšne pravzaprav so potrebe mladih? Mladi se morajo v teh letih družiti, povezovati, graditi odnose. Pomembno je, da imajo podporo v svoji skupnosti oziroma v občini, iz katere prihajajo. Torej, ključni vprašanji sta, kaj lahko mladim njihovo lokalno okolje omogoči in kakšne priložnosti za osebnostno rast jim nudi. Člani društva ugotavljamo, da sta odgovora na ti dve vprašanji pomanjkljiva. Iz teh razlogov smo se povezali s kulturnim društvom raum AU in projekt izvedli v treh fazah na način koncepta Arte Utile, ki deluje po načelih akribičnega raziskovalnega dela, kjer se tematizirajo konkretno opažene težave. Prva faza AU procesa je bazirala na razmisleku o problematiki mladinskega prostora v lokalnem okolju. Na podlagi statističnih podatkov iz naše regije smo izdelali dva plakata v tehniki kolaž. Oba izpostavljata družbeno kritičen pogled na prihodnost mladih v naši občini in prikazujeta, kako bi mladi mladinski prostor lahko uporabili in kakšne aktivnosti bi v njem lahko izvajali. Druga faza je temeljila na interakcijski delavnici na prostem, kjer smo mimoidoče povabili k reflektiranju problematike mladinskih prostorov in jih tudi povabili, da zapišejo svojo mnenje na izdelane kolaže. Tretja faza AU procesa pa je temeljila na predvolilnem diskusijskem večeru, kamor smo povabili naslednje goste: Dušana Krebla, nekdanjega župana Občine Mežica, Marka Mazeja, župana Občine Mežica, Aleksandra Praperja, predsednika Komisije za mlade in šport v Mežici, Boruta Bončino, urbanista, Ireno Pirtovšek Mazej, protikandidatko na lokalnih volitvah in Franja Hercoga, protikandidata na lokalnih volitvah.

Namen diskusije je bil izpostaviti problem mladinskih prostorov v manjših krajih in poizvedeti, kakšno mnenje o mladinskih prostorih imajo ključni akterji v našem okolju. Kaj lahko na podlagi dolgoletnih izkušenj povedo in kaj ugotavljajo, da so danes konkretni problemi pri vzpostavitvi mladinskih centrov oziroma prostorov. Diskusijski večer smo izvedli v predvolilnem času lokalnih volitev, saj smo želeli nakazati tudi na vprašanje, ali smo mladi ”uslišani” samo takrat, kadar potekajo volitve. Diskusijo je vodila Liza Kožar, nekdanja predsednica Kluba koroških študentov iz Raven na Koroškem.